Bolyki Bence, az Agroinform.hu mezőgazdasági portál vezetője valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából idén is megtartották a Precíziós Gazdálkodás Konferencia és Kiállítást. Évről évre nagyobb az érdeklődés az agrárszektor kihívásait megkönnyítő innovatív, úgynevezett precíziós gazdálkodással kapcsolatos termékek és szolgáltatások iránt. Nem véletlen, hiszen az ágazat számára kulcsfontosságú, hogyan tud költséghatékonyan, minden forintot megfogva termelni. Természetesen nem másodrangú az sem, hogy a precíziós gazdálkodás eszközei igyekeznek óvni a környezetet a fölösleges kemikáliáktól.

Nagy várakozás előzte meg részünkről a PREGA-t, hiszen olyan cégek mellett standolhattunk mint a Kite Zrt., az Agroinform.hu vagy akár az Axiál. Rengeteg zseniális megoldással találkozhattunk, például voltak modern energiamegtakarítási eszközök vagy szuper drónok, amik ma már mindent tökéletesen analizálnak és kiértékelnek. Számomra a legérdekesebb talán a Naio Technologies robotja volt, érdemes rákeresni, őrületesen jó fejlesztés!

Fazekas Mihály, földművelésügyi miniszter nyitotta a rendezvényt, ezután pedig a jelenlévők körbejárták a standokat, megismerkedtek a kiállítókkal és az általuk hozott termékekkel illetve mindenki meghallgatta a számára érdekes témájú prezentációkat.

A Talajlevegőztetés volt a leghangsúlyosabban hirdetett a tevékenységeink közül, hiszen ez a legrégebbi és legismertebb is egyben. Néhányan úgy jöttek oda, hogy már dolgoztak velünk, vagy hallottak rólunk, a többség pedig meglepetten figyelte, hogy mivel is foglalkozunk. Sok érdekes és izgalmas beszélgetés, szakmai eszmecsere vagy épp kisebb vita adott lehetőséget arra, hogy jobban megismerjük a gazdálkodók problémáit, kihívásait és preferenciáit. Ebédszünet után nem sokkal nyílt lehetőségünk megjelenni a Kertészeti szekcióban egy rövid előadással, ami után szinte alig bírtuk tartani a frontot a standnál, annyi érdeklődött vonzott. Nagyszerű élmény volt megtapasztalni, hogy sokaknak számít az ültetvényük egészsége és törekednek arra, hogy a kialakult problémákat ne csak kezeljék, hanem gyökerestől meg is szüntessék. Sajnos sokszor láttuk, hogy időhiány, szakértelemhiány vagy más tényező gátolja ezt.

Összességében nagyon eredményes, pörgős, jó kedélyű és fontos napon vagyunk túl, hiszen sikerült feltérképezni, hol is tart ma a precíziós gazdálkodás Magyarországon. Természetesen sok még a tennivaló, mégtöbb gazdálkodóhoz kell eljutni és bizonyára a következő években jönnek méghatékonyabb, mégolcsóbb megoldások a precíziós termesztésben. A legfontosabb azonban tisztán látszott, a kezdeményezés jó, a gazdálkodók fogékonyak és érdeklődnek, a piac pedig kész az újítások befogadására, úgyhogy már csak meg kell mutatni, hogy minőségben és megbízhatóságban is oda tudunk érni melléjük a termékeinkkel.

Okos és eredményes gazdálkodást kívánunk!

Farago-Precision

 

 

Related Articles